№100 (165), 24 декабря 2014 г.

5 мая 2014 г.

Бывший доходный дом, арх. Ф.П. Олтаржевского (ул. Артёма, 14а)

Бывший доходный дом, арх. Ф.П. Олтаржевского 1911 г. Стиль: поздний модерн.

При строительстве в 1911 году дом рухнул, погибли несколько рабочих, Ф. Олтаржевский был отстранен от надзора за строительством. Дальнейшие работы проводились под наблюдением архитектора А. Кобелева. 



Первісно будинок споруджали на замовлення Ісаака Червоненкіса ,але під час будівництва 02.07.1911 р. права частина будинку обвалилася, загинуло 9 осіб та було поранено 19. Як встановило слідство, будинок будувався з недуже якісної цегли, однак це було зроблено не навмисно – якість славетної київської цегли до того часу значно впала. Також перший поверх будувався під крамниці, тоді як в проекті він повинен був мати житлове призначення, але цей факт не був причиною аварії. Також цікаво, що будинок будувався під наглядом звісного підрядника Файбішенко, який був достатньо компетентним в справах будівництва.
Після того, що сталося, репутація Федора Олтаржевського була зіпсована – він більше не займався проектуванням споруд. Червоненкіс продав ділянку Максу Міхельсону, на замовлення якого, архітектором Олександром Колбелевим був  добудований  цей будинок. Михайло Кальницький вказує, що будинок був розібраний, але на сайті КМДА “Київ туристичний” сповіщається про те, що він тільки продовжив будівництво. Сам стиль споруди притаманний Олтаржевському, тоді як Кобелев будував значно більш стилізовані та багато декоровані будинки.
Цей будинок дуже просто декорований. Фасади уявляють собою площину без виступів, з всіх фронтонів помітний тільки центральний ,який акцентує кут будинку. Балкони виконані в неокласинчному стилі і також трохи підкреслюють кут. Кутові балкони також надають більше комфорту, забезпечуючи огляд на 270 градусів.

Будинок прибутковий  
1911 р.; 1914 р. (надбудова), 1941 р. (прибудова)
Артема вул.  14 літ. А  
№536-кв    Наказ Міністерства культури і туризму України від 18.02.2009 № 100/0/16-09 пам'ятка архітектури та містобудування