№100 (165), 24 декабря 2014 г.

25 ноября 2013 г.

Гимназия №56 (ул. Предславинская, 30а)

Кожна школа, як і людина, має свою історію, свою долю, свої  традиції, свою філософію. Гімназії № 56 міста Києва розташованій на розі старовинних київських вулиць Предславинської та Володимиро-Либідської, судилося подолати вже  130-літній рубіж.



Історія нашого навчального закладу розпочалася ще у далекому 1880 році. Саме 1 листопада у Києві був створений приватний навчальний заклад , який уже в серпні 1884 року отримує  права “Правительственного училища” з розміщенням у Києві на Іринінському проїзді – нині це Іринінська вулиця – у буд. № 4  у найманому приміщенні.

У Державному архіві м. Києва збереглося „Дело Киевской городской управы хозяйственного отделения с ходатайствами об отводе участка земли под устройство городского училища имени Н.В.Гоголя».  Звіряючи архівні джерела, було  встановлено , що саме під час відзначення у Києві 50 – річчя з дня смерті Гоголя Київською міською Думою було прийняте рішення увіковічнити його пам’ять, збудувавши нову гімназію, і  назвати  її іменем славетного письменника.  З побіжних документів архіву можна зробити висновок, що 1 вересня 1903 року було відкрито трикласне училище. Першим його завідувачем став Яків Бодяновський.

А уже у 1904 році Київське урядове училище ім. М.В.Гоголя продовжує роботу у новому приміщенні, збудованому   за проектом  відомого архітектора Іполита Володимировича Ніколаєва , автора проектів київського театру “Шато де фльор”,  Покровської церкви ,корпусів Олександрівської міської   лікарні , будинків на вул. Хрещатик, Некрасовській , Богдана Хмельницького та Лук’янівській.

Будівля  на вул.Предславинській 30-а ,  де розташована гімназія № 56 ,   і нині є окрасою Києва і пам’яткою архітектури. Саме з 1904 року «Новое строение» , як тоді кияни називали нову будівлю училища , стає осередком міської освіти.

Історичні видання зберегли до нашого часу прізвища та особисті дані про вчителів училища, для пам’яті та історії – це безцінні відомості .Певний час училище підпорядковувалося директору народних училищ статському раднику,   Тимофію Григоровичу  Лубенцю, відомому  українському педагогу, методисту, громадському діячу, який належав до плеяди прогресивних вітчизняних педагогів кінця XIX – початку XX століття і слідом за К.Д.Ушинським став одним із фундаторів народної школи в Україні.  До 155- річного ювілею  Т.Г. Лубенця  Київським міським будинком вчителя була створена тематична виставка , на урочисте відкриття якої були запрошені учителі та учні гімназії.

Т.Г. Лубенець -  відомий український педагог , громадський діяч, інспектор народних училищ при управлінні Київського навчального округу, потім — директор народних училищ Київської губернії.

Наступні роки принесли зміни до навчально-виховного процесу , виходячи із статусу закладу освіти. Архівні документи післявоєнного періоду зазначають , що   керівники та педагоги навчального закладу були відзначені високими урядовими нагородами  ,  директор школи № 56 до 1950 року Е.В. Вирова була нагороджена Орденом Леніна , учителі Коротка О. та Райгородський Г. – Орденом Червоного Прапора .

Восьмирічна школа для дівчат(з 1918 р.) , середня загальноосвітня школа № 56 для дівчат (з 1936 р), середня загальноосвітня школа № 56, середня загальноосвітня школа з поглибленим вивченням англійської мови з 1 класу ( з 1975 р.), з 1991 року – школа-гімназія , і, нарешті, з 1996 – державний заклад освіти – гімназія № 56.( з 1979 року навчальний заклад очолює  Д.І.Петренко)

Отже, через 130 років у старовинних стінах відродилась гімназійна освіта.

Для педагогічно колективу нашої гімназії дороговказом є слова Т. Лубенця  про те, щоб “наша народна школа, ухиляючись від будь-якого однобічного навчання, спрямовувала глибокі і благородні почуття нашого народу на моральність загальнолюдську або християнську у повному розумінні цього слова”. Тому філософією нашого закладу є творча, духовна, гуманна особистість, яка плекається всім укладом життя навчального закладу, традиціями гімназійного братства.

http://gymn56.kiev.ua/?page_id=2

Училище міське ім. М.В.Гоголя   
1903-04 рр.   
Предславинська вул.  30-а   
Охоронний номер №469-Кв   
Наказ Міністерства культури і туризму України від 15.04.2008 № 424/1/16-08
Пам’ятка архітектури та містобудування